125 éves a Magyar Olimpiai Bizottság

A   Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottságot  amely idén ünnepli megalakulásának évfordulóját. Az újkori olimpiai mozgalom 1894-es megalapításában Magyarország is aktívan részt vett Kemény Ferenc képviseletében.  1895. december 19-én megalakul a Magyar Olimpiai Bizottság Magyarország harmadik legrégebbi ma is működő társadalmi szervezete. Elsődleges feladata a magyar sportolók nevezése, felügyelete és irányítása az olimpiai játékokon és a hagyományok őrzése.

A bélyegblokk bélyegképén olvasható számok a magyar olimpiai sikereket jelenítik meg: a nyári és téli olimpiai játékokon együttesen 177 arany, 151 ezüst és 174 bronz, összességében 502 olimpiai érem született. A színek a három - arany, ezüst, bronz - díjfokozatra utalnak.

A blokk keretrajzán lévő grafikákon a magyar sikersportnak számító sportágak láthatók. Úszásban született meg az első magyar olimpiai aranyérem, Hajós Alfrédnak köszönhetően. A rövidpályás gyorskorcsolya az első téli olimpiai aranyérem előtti tisztelgés jegyében került a blokkra. Olimpiai szempontból a legeredményesebb magyar sportág összességében a vívás, a kajak-kenu pedig az úszás után a harmadik helyet foglalja el. A sorszámozott alkalmi bélyegblokkot Kara Orsolya grafikusművész tervezte.

A Magyar Nemzeti Bank  Magyar Olimpiai Bizottság megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki a MOB 125 éves fennállása tiszteletére.

Az emlékérmék előlapja hazánk első téli olimpiai aranyérmének megszerzésére utal, ahogy a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolya-váltó az 5000 méteres távon győzött  (Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor)  a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokon.

Az emlékérmék hátlapján ábrázolt jelenet Hajós Alfréd 1896-os athéni nyári olimpián elért sikereit eleveníti fel, ahogy a 11-13 fokos hullámzó tengervízben megnyerte a 100 és 1200 méteres úszószámot. Az úszó versenyző alakja látható, a háttérben kísérő csónakban ülő két emberrel, amit az alsó félköriratban olvasható „ATHÉN 1896” felirat helyez kontextusba.
Az úszó jelenet ábrázolása fölött bal oldalon 4 egymás alatti sorban, az érme középvonalához rendezve a „MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG” és az „1895”-ös évszám (a MOB alapításának az éve) olvasható, a felirattól jobbra a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos logója látható.
Az emlékérmét tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye bal oldalon az úszó alakja alatt jelenik meg a tenger ábrázolásába rejtve.