2017. február 25. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Budapesten, Veszprémben, Békéscsabán emlékeztek a kommunizmus áldozataira Világszövetségünk tagjai. E napon tisztelettel gondolunk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak; családtagjaikra, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.
 

Budapest, Rákoskeresztúri Új Köztemető

A 297-es parcellánál a Nemzeti Örökség Intézete rendezett megemlékezést. Beszédet tartott Orbán Viktor miniszterelnök, köszöntőt mondott Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, majd Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke szólalt fel.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Új Köztemető látogatóközpontjában
MTI Fotó: Máthé Zoltán


Főhajtás a kommunizmus áldozatainak emlékére
Fotó:facebook

Veszprém - várbörtön

A Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség a kommunista diktatúra bányász mártírjainak és hőseinek tiszteletére rendezett megemlékezése.

Hamusics János bányász robbantómestert politikai okokból ítélték halálra és végezték ki 1967. február 17-én. Ő volt az utolsó olyan áldozat, akit az 1956-os eseményekkel kapcsolatban küldött bitóra a gulyáskommunista Kádár rezsim.
 


Schrötter Tibor Világszövetségünk alelnöke néhai bajtársára Hamusics Jánosra emlékezik.

Békéscsaba

Az „Októberi Tűzvirágok 1956” vándorkiállítás anyaga  a kommunizmus áldozatainak emléknapján érkezett Békéscsabára, a Csabagyöngye Kulturális Központba, ahol ünnepélyes keretek között mutattuk be.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

„…a város szinte minden kulturális, oktatási intézményével együttműködve számtalan programot szerveztünk, amiknek a lényege az volt, hogy minden korosztály – fiatalok, szépkorúak – emlékezzenek az akkor történtekre, hogy ezek soha ne menjenek feledésbe…”

Csigás Zoltán, a Világszövetség általános alelnöke ünnepi beszédét a Kommunista Kiáltványból ismert mondattal kezdte:

„ - Kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete”! Hogy Marx és Engels sejtették-e, milliók, tízmilliók halálát fogja okozni a kommunizmus - ahol hatalomra jut? Azt gondolom: nem. Ha sejtették volna, akkor - szerintem - meg sem írták volna azt a kis könyvecskét.” 

Csigás Zoltán általános alelnök Világszövetség által alapított 1956-os emlékvázát adott át Szarvas Péter polgármesternek úrnak az 1956 eszméjének ápolásáért.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők elénekelték a Szózatot.