Néhány jó tanács a 2016-os évre

Kedves Barátom!
Tisztelt Bajtársam!

Túl vagyunk a halászlén, a bejglin, a rokonlátogatáson, az „illúziódoboz”  (TV)  nézésén és sok egyéb igazi karácsonyi történeten és szokáson, így  épp itt az ideje, hogy egy kicsit kimozduljunk.

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.
Ráhányni mindent, ami antik, ócska,
Csorbát, töröttet s ami új, meg ép,
Gyermekjátékot, – ó, boldog fogócska! –
S rászórni szórva mindent, ami szép.
Dalolna forró láng az égig róla
S kezén fogná mindenki földiét.
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek…
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!

Vannak évek, amelyeket szívesen átugranánk, ha számodra ilyen (volt) 2015 fogadj meg néhány jó tanácsot...

Ez az év sok barátomat tette próbára, kit a magánéletében, mást a munkájában, a pénzügyeimben érte csapás, de volt olyan is, akinek az élete minden területére kijutott a „jóból”. Ha esetleg te is hasonló cipőben jársz, íme néhány tanács a netről, amelyek segítségével megszabadulhatsz ettől a pocsék évtől vagy bármelyik másik korábbitól, hogy legyen helye a sok újnak és remélhetőleg jónak!

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni… – írta József Attila a Tél című versében, te is megteheted, hogy a tűz az életedben is a tisztulás eszköze és jelképe legyen egyben. Ha nem is túl nagy, de egy kis kupacot megérne vagy egy jó meleg kályhát, amibe bele is kerülhetne néhány bánatot okozó és éghető dolog: kellemetlen levél, vagy egy cetli, amelyen felsorolod mindazt, amitől szeretnél megszabadulni. Ha semmi más lehetőséged nincs, a papírdarabot egy hamutálban is elégedheted.

Lista a rosszról és a jóról – Ha már összeírtad a sok rosszat, ami történt, (és elégetted)  készíts egy felsorolást a jókból is. Kell lennie legalább néhánynak. Gondolkozz!

Lista mindarról, amit 2015-ben tanultál – Hidd el, jót tesz. Remek érzés összesítve látni mindazt, amit senki sem vehet el tőled. Ám itt nemcsak a tanfolyam fér el, amit elkezdtél, de az is például, hogy megtanultad melyik kollégádban bízhatsz meg valójában, vagy nem is kell mindig türelmesnek lenni. Hogy egyáltalán nem szabad sutba vágni az ösztöneidet és hasonló bölcsességek. De csak akkor érvényes, ha valóban megtanultad a leckét!

Add tovább – Szabadulj meg azoktól a tárgyaktól, amelyekhez rossz emlékeid fűződnek. Ami neked folyton csak fájdalmat okoz, másnak akár még jól is jöhet, legyen az könyv, ruha vagy bármi más. Ez akár egyfajta tisztulás is lehet!

Megbocsátás – Neked tesz jót, számodra fontos, ha meg tudsz bocsátani azoknak az embereknek is, akik különösen nehézzé tették az évedet.

Igazi megbocsátás – ha magadnak is meg tudsz! Hiszen senki sem tökéletes, ráadásul az unalmas is. Miért kellene hát folyton arra törekedned?

Nevess! – A legnagyobb ajándék, ami létezik, az a képesség, ha tiszta szívből tudsz nevetni akár magadon is. Ha nagyon nem megy a kacagás, nézz meg egy jó filmet, legalább azon kacagj! Van miből válogatni: minden idők legjobb vígjátékai közt megtalálható a Van, aki forrón szereti, Az ember, aki túl keveset tudott, a Picasso kalandjai de a Brian élete is.

Minden okkal történik – Nehéz elfogadni, de jó remélni, hogy igaz. Ha már pocsék dolgok történtek velünk, legalább ne a szerencse tehetetlen játékszerei legyünk. Néha idő kell hozzá, hogy megértsük, miért történt valami…

Hála – Tudni megköszönni a jót, sőt akár a rosszat is, mindazt, ami építette a személyiséged. Akár egy hálaimát is elmondhatsz, hiszen egyáltalán nem természetes, hogy van ágyad, amibe lehajthatod a fejed, vagy van a tányéron kenyered (ha esetleg sonka már nem is jut rá). És ha mindez nincs, akkor is élsz – akkor is van még mindig miért hálát adni.

Urunk és Istenünk,
köszönjük, hogy ismét új kezdettel ajándékozol meg minket,
közösségünket és mindannyiunkat.
mi is lenne, ha állandóan a múltból kellene élnünk,
ha mindig fogva tartana minket, ami volt!?
Köszönjük, hogy nem kötsz hozzá minket a múlthoz,
hogy megbocsátó szeretettel nézed.
és szabadságot ajándékozol nekünk, hogy újra és újra előre tekinthessünk.
Ezért az új kezdetért könyörgünk most hozzád.
Add, hogy ne kössenek minket múltunk bűnei,
add, hogy szeretettel elfogadhassuk egymást,
add meg az örömöt, hogy együtt érted élhetünk.
Köszönjük, Urunk, szent asztalod békességét,
és kérünk, ismerje meg az egész világ a békét,
azt a békét, amelyet egyedül csak Te adhatsz meg nekünk!
Ámen!

Szilveszteri tűzijáték London Eye-nál

Az újév első napfelkeltéjére várnak Japánban

Kairóban a piramisoknál ünnepelték a szilvesztert

Párizs 2016

Peking, az Ősök templománál

Sír Lankán szilveszterkor mécseseket gyújtanak

Szilveszter Budapesten

Szilveszter Irakban

A Time Square-en lévő torony szilveszterkor

Tűzijáték a tajvani toronynál

Újévi köszöntő Dzsammuban, Indiában

Új évet köszöntenek a sydney-i kikötőben