31 éve összeomlott a kommunista rendszer - Nagy Imre és mártírtársainak újratemetéséről emlékeztünk -

Nagy Imrét 1958. június 16-án végezte ki a vérben fogant Kádár-rendszer. Az ítélethozatal után az egykori 56-os miniszterelnök kegyelmet nem kért, de az utolsó szó jogán kifejtette, súlyos bírói tévedés áldozatának tartja magát. Úgy érzem, eljön az idő, amikor ezekben a kérdésekben, nyugodtabb légkörben, világosabb látókörrel, a tények jobb ismerete alapján igazságot lehet szolgáltatni az én ügyemben is.”- mondta a jegyzőkönyv tanúbizonysága szerint.

1989. június 16-án megtörtént az, amire még egy évvel korábban sem mert gondolni senki. A jeltelen sírból kihantolt, Nagy Imrét, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökét és négy társát – Gimes Miklóst, Maléter Pált, Szilágyi Józsefet és Losonczy Gézát,- hogy ’56-os tevékenységük miatt kivégezték őket. A gyászszertartás százezrek néma tüntetése volt a hanyatló kommunista rendszer ellen. Az utolsó útjára a 301-es parcellába kísérte az ország, miközben „gyilkosuk”, Kádár János már nem volt beszámítható  állapotban. A párt vezetői, az új főtitkárt, Grósz Károlyt is beleértve újabb forradalomtól rettegtek. A Hősök terén tartott megemlékezésen követelte először egy szónok, a fiatalok nevében beszélő Orbán Viktor a szovjet csapatok azonnali kivonását.

Az 2020. június 16-án az Országgyűlés a nemzeti és történelmi lobogók jelenlétében emlékezett meg a 62 évvel ezelőtt kivégzett Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársairól,A Jászai Mari téren, Nagy Imre szobránál tartott megemlékezésen többek között Varga Judit igazságügyi miniszter is jelen volt. 

„Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének Emléknapján a kormány nevében elhelyeztem a kegyelet koszorúját az 1958. június 16-án kivégzett egykori miniszterelnök szobránál” - írta Facebook-oldalán Varga Judit.

Világszövetségünket, Dr. Sántha Gábor elnök és Szentiványi György alelnök képviselte.

Délután a Corvin közben a Világszövetség tagságának nevében Csigás Zoltán alelnök az 1956-os forradalom és szabadságharcosokra, hőseire emlékezve koszrút helyezett el a központi emléktáblánál.