Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója és a 30 éve szabad Magyarország alkalmából ünnepi megemlékezést tartottunk 2021. október 18-án a Corvin Filmpalotában.

 A program: Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke köszöntőjében, felidézte a forradalom kezdeti sikereit követő felemelő közhangulatot. - " A forradalom a teljes magyar nép forradalma volt, de erejét mégiscsak a fiatalok adták" - illetve párhuzamot vont 1956 és 2006 között, amikor szintén békés járókelők estek áldozatul Gyurcsány rendőrterrorjának is. Dr. Lomniczi Zoltán, a szervezet tiszteletbeli elnöke felelevenített több, ’56-os forradalmárral közös emléket. Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy pedig arról beszélt, hogy ahogyan az aradi hősöket, úgy az ’56-os forradalmárokat sem szabad elfelednünk. „Az ilyen küzdelem győztese nem az, akinek erősebb fegyverei vannak, hanem a maradandóbb győzelem azoké, akik az igazságért harcolnak” – fogalmazott a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője.

Az ünnepi megemlékezésen kitüntetést adományoztunk.

  • Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője ’56-os hűség a hazához arany fokozatú lovagkereszt kitüntetést .
  • Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának ’56-os hűség a hazához ezüst fokozatú lovagkeresztet
  • dr. Sömjéni László Gézának, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke Iván-Kovács László érdemrend kitüntetést
  • Bátki Fazekas Zoltán, a Magyar Állami Operaház magánénekese ’56-os hűség a hazához érdemkereszt kitüntetést ;
  • Farkas Klára, Liszt Ferenc Ének-Zene tagozatos Általános Iskola intézményvezetője ’56-os hűség a hazához érdemkereszt kitüntetést
  • Lengyel János, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, illetve Égi Pál, az ’56-os Szövetség elnöke Iván-Kovács László plakettet vehetett át.

Az ünnepségen levetítettük "Sír a téli éjszaka" című egyfelvonásos drámai daljátékot, azzal a nem titkolt céllal, hogy az ifjabb nemzedék is bővebb ismereteket szerezhessen 56-ról és az azt követő időszakról. Az ünnepség záróakkordjaként a megjelentek koszorúzással emlékeztek az 1956-os forradalmárokra a Corvin Filmpalota oldalán elhelyezett emléktáblánál.

Az ünnepségről készült fotók megtekintetők az alábbi linkre kattintva:
http://www.1956mszvsz.hu/corvin-koz-20211018

Az ünnepségől készült videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva:
https://youtu.be/_NKcGAKE9hs