Tisztelet a Hősnek!

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége 2021. december 29-én a Corvin közben emlékezett meg, Iván Kovács László Corvin-közi szabadságharcosok parancsnokának 64 évvel ezelőtt történt mártír haláláról.

Az emlékbeszédet Csigás Zoltán a Világszövetség elnöke tartotta az itt elhelyezet emléktáblánál. A Világszövetség Iván Kovács László emléktábláját az elsők között állította. 1993-ban ez volt az első emléktábla a filmpalota falán jelentette ki, majd méltatta Iván Kovács László szerepét az 1956-os forradalom és szabadságharcban. Az elnök a beszédét Iván Kovács László Édesanyának visszaemlékezésével zárta. „Jelen voltam a tárgyaláson, ahol a halálos ítéltet kimondták. Rosszul lettem. Alig tudtam kimenni az ajtón, mikor a fiamat elvitték, egy hang sem jött ki a torkomon. Voltak, akik hallották másnap reggel a hírekben, hogy kivégezték. Másnap kimentem a temetőbe, ahol korábban soha nem jártam. Csak mentem a havas úton, a kocsi nyom után. A legfrissebb sír mellett megálltam. Talán a fiam sírja gondoltam. Azóta közel negyven év telt el. Sokáig nyakig érő gazban, sírokat a taposó lovas rendőrök által zaklatóan mehettem ki oda, ahol ma a kopjafák állnak."

Az emlékbeszéd után Iván Kovács László emléktáblájánál a Világszövetség koszorúját szövetségünk tagjai, Bokor János és felesége helyezték el. Iván Kovács László unokaöccse átadta az elnöknek a Józsefváros Önkormányzat által adományozott posztumusz díszpolgári oklevél másolatát, majd mécses gyújtással zárult a megemlékezés.