30 éves a Világszövetség

 Idézzük fel a múlt történésit Szövetségünk megalakulásáról.  

Tisztelt Látogatók, Kedves Bajtársak!

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége 2020. évben ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját.  E jeles évforduló alkalmából kérünk mindenkit, hogy az évfordulóhoz kapcsolódó fotóit, visszaemlékezéseit tegye mindenki számára megismerhetővé és küldje el.  Világszövetségünk részére, hogy honlapunkon folyamatosan közzé tehessük.

A leközölt írások tartalmáért felelőséget nem vállalunk. Kérjük mindig feltüntetni a képek  helyszínét és az esemény dátumát.
A COVID-19 járvány  miatt  nem tudunk személyesen találkozni, ezért  a honlapunkon a közös  emlékek és megemlékezéseknek szeretnénk helyet adni.
Kérjük a közlendő anyagokat a Világszövetség címére 1051 Budapest Nádor utca 36. beküldeni szíveskedjenek. A fényképeket arhíválás után vissza küldjük a beküldő címére.   
A kiválasztott  képeket a GALÉRIA és ezen belül a" 30 éves Világszövetség" linkre kattintva láthatják.
Az 'Idézzük fel a múlt történéseit." címmel a  DOSSZIÉ és ezen belül " Írások " linkre kattintva lesznek olvashatók a vissza emlékezések.
A 'Idézzük fel a múlt történéseit." felhívásunkra az első fotókat és megemlékezéseket a Világszövetség már meglévő dokumentumaiból töltötte fel a honlap szerkesztősége, de sokkal nagyobb érdeklődéssel várjuk dokumentumaikat a virtuális emlékezéshez.

Elsőként a   honlap szerkesztője idéz fel a múlt történéseiből:

Világszövetségünk első megemlékezése a Corvin közben.

A kép 1990. október 23-án az 1956-os forradalom  és szabadságharc 34. évfordulóján a  Corvin-közben megrendezett ünnepségen készültek. A képen az Egyesült Államokból haza érkezett Pongrácz Gergely, Bocskay József az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke és Balázs István az ünneplők gyűrűjében láthatok a Corvin mozi lépcsőjén.
A megemlékezés egyik résztvevője saját tervezésű plakátjával

1993. október 23. Corvin köz .

A  Világszövetségünk első emléktábláját a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal közösen helyeztünk el a Corvin mozi falára, Iván Kovács László a Corvin köz parancsnokának emlékére.
A képen Rákóczi Katalin Világszövetségünk elnökségi tagja, Nagy  Erzsébet a mártírhalált halt miniszterelnök lánya és férje Jánosi Ferenc."Idézzük fel a múlt történéseit...

Mindenki a győzelemben hitt

A Corvin köz egyébként ideális helyszín volt a felkelők számára: a benzinkúton kívül az is mellette szólt, hogy könnyen védhető volt, és a Práter utcai iskola alagsorában lévő konyhában főztek a harcosoknak. Asperján György is itt szállt meg, amikor 17 évesen a Corvin köziek tagja lett. „Egy dologban biztosak voltunk: az oroszoknak annyi, és ha mégis ugrálni mernek, akkor a NATO, az ENSZ, az USA majd jól megkínálja őket egy kis atommal, mi pedig tűzön-vízen át győzelemre visszük, a forradalom szent ügyét. Voltak köztünk 13-14 éves gyerekek is. Az ő szájuk és hitük meg önbizalmuk még nagyobb volt. Ők világosan látták a jövőt, amelyben majd minden joggal, éppen azokban a pillanatokban, ők rendelkeznek. Az a gondolat fel sem merült bennünk, hogy a szent haza földjén még egyszer a szovjet elvtársak labdába rúghatnak”

 A Práter utcai iskola pincéjében szépen " szaporodtak " a felkelés ellenségei, és mindenki úgy hitte, hogy a Nyugat biztosan a segítségünkre siet majd. Az akkori Kisfaludy-közben elképesztő pozitív hangulat uralkodott.