Lenyűgöző élmény volt...

Magyarország 1971-ben „A természet védelme önmagunk védelme.” mottóval rendezett határokon átívelő, monumentális vadászati világkiállítást.. 2021. szeptember 25. és október 14. között Budapesten és az ország több helyszínén, ismét világkiállítást szervezett Magyarország "Egy a természettel" mottóval. A Világkiállítás 50. évfordulója 2021-ben lehetőséget kínált, hogy beszéljünk arról, amit napjainkban egyre többen és egyre egyértelműben látnak: a törvényes, de szabályozott és szigorú szakmai alapokon működő természethasználat – például vadászat, erdészet, horgászat stb. – nélkül ma a világon nem lehetséges fenntartható vad-, erdő-, hal-, de természetgazdálkodás sem.

Megérkezve a kiállítás helyszínére, a 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás - (10 tonnányi hullajtott agancsból készült)- Totem fogadott. Az érkező látogatók a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhattak be a HUNGEXPO területén rendezett vadászati világkiállításra.
Nehéz a sok élmény között rangsorolni, de kétségtelenül a legimpozánsabb helyszín a trófea és preparátum pavilon volt, ahol 1200 trófeát szemlélhetem meg (képtelenség végignézni, bárhová néztem trófeák hada várt), nem hagytam ki a sarokban megbújó magyar rekordokat, ahol láthattam világrekorder nemzeti büszkeségeinket, mint a karapancsai bika, vagy a martonvásári őzbak…trófeáit
Gyönyörű volt a Központi Magyar Kiállítás is, ahol egy körcsarnok formájában ismerhettem meg a legnagyobb hazai vadászokat, láthattam néhány ereklyét is tőlük (pl.: saját puskáikat), továbbá a hazai vadfajokat bemutató poszterek alatt egy-egy kis barlang is volt, ahol ezekről a fajokról nézhetem narrált rövidfilmeket. De itt még bemutattak néhány darabot a Seuso kincsekből is.

Elfáradva a kisvetítő termekben érdemes volt leülni és megnézni a magyar nemzeti parkokat bemutató, igen látványosra és igényesre sikerült természetfilmeket.
A legnagyobb az A-pavilon itt a nemzetközi kiállítás volt, több ország standja, közül talán a legimpozánsabb Romániáé, Szerbiáé és Lengyelországé. Itt is láthattam különleges trófeákat.
Szinte minden helyen voltak VR-standok, szimulációs játékok. Nem csak ezek miatt, hanem összességében látható volt, hogy a helyszínre érkező gyerekek,és felnőttek számára varázslatos volt az egész kiállítás, Azoknak, akik nem jöttek ki a világkiállítás megnézni,  Nekik csak annyit, kár volt kihagyni!

                                                                                                                                Csigás Zoltán