Advent

Az  adventet az 5. század óta tartják, a karácsony ünneplésével együtt terjedt el és összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a felkészülés és az ünneplés.

A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, A gyertyákat vörös és aranyszalagokkal, az élet és fény jelképével díszítették. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömet.

Az adventi és karácsonyi időszakban immár hagyományosan közlekedő Budapesten a fényvillámosa. A LED-füzérrel díszített UV-villamos sajtótájékoztatóval egybekötött elindításakor a 2-es villamos Jászai Mari téri végállomásán Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:„az ünnepekhez közeledve immár 10. éve szimbolizálja a fényvillámos a szeretetet és a város felkészülését az ünnepekre.

A fényvillámos és trolibusz egyedülálló látványossága Budapestnek, sok külföldi is megcsodálja.