Corvin közi ünnepség 2019. október 21.

"A Magyar Nép a  szabadság népe..."

Világszövetségünk a hagyományt folytatva 2019 október 21-én  az 1956-os forradalom és Szabadságharc  63. évfordulja tiszteletére  a Corvin Filmpalotában tartotta ünnepségét. A Történelmi Zászlók behozatala, majd a Himnusz elhangzása után, Dr. Sántha  Gábor Világszövetségünk elnöke  köszöntötte az ünnepségen megjelenteket.

Megnyitó beszédében rámutatott, a Corvin-közt vér áztatta a forradalom idején. A kutatások szerint 435-en estek el és több mint 800-an sérültek meg a harcokban a helyszínen. Hozzátette: azokat az eszméket, amelyekért az ’56-os hősök harcoltak, ma az általa vezetett szervezet képviseli. 

Ünnepi köszöntőt mondott Lomnici Zoltán, Világszövetség tiszteletbeli elnöke,  beszédében úgy fogalmazott, a forradalomnak vannak névtelen hősei, akik úgy szenvedtek évtizedekig, hogy senki nem tudott róluk. Tehát ’56 valódi hőseit meg kell becsülni, és emléküket ápolni kell, hiszen a mostani szabadságot nagyrészt nekik köszönhetjük.
Ruttkay Tamás: De mi magyarok maradunk című versét Sós Benedek, a XVIII. kerületi  Ének zenei,  Angol nyelvi  Általános Iskola és Gimnázium 7. osztályos tanulója szavalta el.

Az ünnepi megemlékezést  Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter tartotta.

Beszédében többek között azt mondta: Magyarország a szabadság országa, a magyar nép a szabadság népe, 1956. október 23. a szabadság napja - A magyar nép mindig is szabadságra, a függetlenségre vágyott, ezért áldozták életüket őseink." Hozzátette: meg kell ismerni az ország történelmét, hogy pontosan kiderüljön, mit tettek ezek a hősök, és mi zajlott le 1956-ban.„A Magyar Honvédség éppen ezért indította el a hazafias és honvédelmi nevelési +programját, hogy a ma élő nemzedék tudja, miről szól a magyar szabadság, a magyar haza, a haza iránti elkötelezettség, a hazaszeretet, a haza iránti lojalitás, hogy mit jelent a béke, a biztonság, mit jelent az, hogy a gyermekeink és unokáink is békében élhetnek ebben az országban, ezen a világon – hangsúlyozta a Honvédelmi miniszter.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, hogy 1956 fiataljai fellázadtak a Rákosi-rendszer ellen, s az ország is szembeszállt a világ egyik legerősebb hatalmával. Az ország ugyan számított a Nyugat támogatására, de csak ígéreteket kapott, mást nem. Bár a szabadságharc elbukott, eszmeisége mindvégig fennmaradt, nekünk pedig kötelességünk a történelmi hagyaték ápolása.. Legyünk büszkék mindazokra, akik életüket és vérüket áldozták ezért a hazáért – hangsúlyozta, hozzátéve, nem véletlen, hogy Magyarország ma is a magyarok hazája. A hagyományok ápolása mellett a valós történelemre is emlékezni s emlékeztetni kell. „A mi kötelességünk, hogy értékeinket, a szabadságot, a kultúrát megvédjük, ezért kell egy erős, ütőképes hadsereget kialakítanunk” mondta a Honvédelmi miniszter.

Ezt követően a Világszövetség kitüntetéseinek átadása került sor.
Sasvári Sándor Jászai díjas színművész ünnepi műsora  tette felejthetetlenné a 63. évfordulóra rendezett megemlékezést.
Az ünnepség koszorúzással  és a Szózat eléneklésével zárult.Az ünnepségen készült fotók és a videó megnézhető az 1956mszvsz.hu honlapon, az alábbi linkekre kattintva:

http://www.1956mszvsz.hu/corvin-koz-20191021

http://www.1956mszvsz.hu/szovetsegunk-eletebol