"Csak a kommunizmus-ellenességnek vannak hősei..."

Böröcz László a Fidelitas elnöke meghívta  Világszövetségünk elnökségét és tagjait a Fidelitas 2019. február 25-én  a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott megemlékezésre. 

Schmidt Mária emlékeztetett hogy a kommunizmus bukása óta harminc év telt el és az 1989-ben születettek közül sokan már gyermekeiknek mesélik emlékeiket.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: „a kommunizmus a döntés szabadságától fosztott meg bennünket és szörnyű világot teremtett. Bár nemes célokra hivatkozott, mindent el akart pusztítani, amitől súlya van az emberi életnek. Arctalan és akarat nélküli egyének tömegében igyekezett feloldani bennünket.” Kiemelte, az eszmerendszer száz millió halottat követelt további százmilliókat pedig megfosztott a szabad döntés lehetőségétől és „remény nélküli vegetálásra kényszerített.” Hozzátette, a kommunizmus egyenlővé akart tenni mindent és mindenkit, függetlenül attól, hogy „olyan sokféléknek teremtettünk, hogy ez a sokszínűség a valódi erőnk.” A kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai. Csak a kommunizmus-ellenességnek vannak hősei – hívta fel a figyelmet Schmidt Mária. Hozzátette, „aki 2019-ben a kommunizmus eszméjét elfogadhatónak találja, sőt, tesz annak érdekében, hogy ez az eszme teret hódítson, annak nincs helye sem a közéletben, sem a gazdaságban, sem a kultúrában, sem a médiában."

A  Fidelitas közös megemlékezésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében kiemelte, mértékadó becslések szerint világszerte 100 millió embert öltek meg a kommunista eszmerendszer nevében.

Szelekovszky Ernő, az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke arról beszélt: a rendszerváltás óta eltelt 29 év sem volt elég „a magukat demokratáknak hazudó bolsevikok” kirekesztésére a közéletből. Pedig a biztonságosnak hitt mában is észben kell tartani: a szabadságot soha nem adják ingyen – figyelmeztetett, hozzátéve, a fiatalsággal is meg kell ismertetni a kommunista időszak szörnyűségeit.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke hangsúlyozta, a tudás nem mindig jelent örömet: a tudás néha fájdalommal jár, ez azonban megtanít arra, hogy gondoljunk a jövőnkre.
Ha nem emlékeztetjük az embereket a múlt borzalmaira, azok újra megtörténhetnek – mutatott rá Böröcz László, aki szerint ennek ellenére Európában ma is vannak olyan politikusok, gondolkodók, akik egyfajta nosztalgiával tekintenek a kommunizmusra.

A rendezvény mécses gyújtással ért véget a Hősök Falánál.