Emlékezés a katyńi mészárlás áldozataira

“Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt összekapcsolódtak, és láthatatlanul egybefonódtak.”

Stanislaw Worcell, lengyel költő szavai.

Ami 1940-ben Katyńban és azután Közép-Európában történt, ez minden európai polgár és nemzet közös története, amely megmutatja a kommunista diktatúra valódi mivoltát.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a Katyńi Bűntény Áldozatainak Emléknapja. 2018. április 13-án, a katyńi áldozatok emléknapja alkalmából, arra a csaknem 22 ezer lengyel áldozatra emlékezünk lengyel testvéreinkkel közösen, akiket 1940-ben hurcoltak a Szovjetunióba, majd Sztálin parancsára a Katyńhoz közeli erdőben kivégeztek, és tömegsírba temettek.

2018. április 12-én koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata a Katinyi Áldozatok Emléknapja alkalmából a III. kerületi Katyńi mártírok parkjában emelt emlékműnél.

Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövet ünnepi beszédében Katyń mártírjaira emlékezett.

A megemlékezését követően Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész előadásában Tóth Erzsébet „Katyń földjéből” című versét hallgathattuk meg, majd együtt imádkoztunk Krzysztof Grzelak plébános atyával a katyńi vérengzés áldozatai és a szmolenszki tragédiában elhunytak lelki üdvéért

Az emlékműnél koszorút helyezett el: Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, II. és III. kerületi országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében: Dr. Papp Ferenc ezredes, a Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője, és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum részéről Dr. Kovács Vilmos ezredes, Szabó Tímea Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester.

Világszövetségünk képviseletében: Dr. Petrasovits Anna, Csigás Zoltán alelnökök és Szügyi István budai elnök, közösen helyezték el az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetség koszorúját a Katyńi emlékműnél.

A katyńi erdők csendje már örökre rémisztő marad, és a hátborzongató érzést csak fokozza az a tragédia, ami 2010. április 10-én a lengyel államfővel és kíséretével a helyszín közelében történ.

Az emlékezésről készült képek:

http://www.1956mszvsz.hu/emlekezes-katyni-tomeggyilkossag-aldozataira-20180412

A katyńi tömeggyilkosság története:

http://www.1956mszvsz.hu/katyni-tomeggyilkossag-tortenete