Emléktábla avatás 2019. november 7.

Az '56-os forradalom és szabadságharc ikonja: Szeles Erika Kornélia.
Rá emlékeztünk a Deák Diák Általános Iskolában.

Fiatal kora ellenére elszánt tekintetű, vattakabátos budapesti lány nézett mélyen az olvasó szemébe a Billed Bladet dán lap címlapjáról 1956. november 13-án. Kezében tartott géppisztolya baljós történetet sejtet. Szeles Erika fotója tűzként terjedt a világsajtóban, méltán tartják tehát a magyar forradalom jelképének, a bátorság és a remény szimbólumának a 15 éves mártírt.

A címlapsztori Paul Raae újságíró és fotósa, Vagn Hansen nevéhez fűződik. 1956 őszén engedélyek híján, ám annál nagyobb érdeklődéssel érkeztek a magyar határhoz, autójukkal egy vöröskeresztes konvojhoz csatlakozva és így elsők között érkeztek Budapestre. Talán akkor még ők sem gondolták, munkájukat az utókor rendre emlegetni fogja határokon innen és túl.

Raae és Hansen nem tudhatta, hogy amikor a Billed Bladet 1956. november 13-án a dán olvasók kezébe került, történetük főszereplője, a szeplős, vörös hajú magyar forradalmárlány már nem küzd semmilyen elnyomás ellen... Mindössze 15 évet élt Szeles Erika, élettörténete mégis korszakidéző, erényei örökérvényűen példamutatók.
Amikor kitört a forradalom, Erika egy nála néhány évvel idősebb barátja oldalán került a szabadságharcosok közé - egy olyan életet remélve fogott fegyvert, amit ő maga zsenge korából adódóan nem tapasztalhatott meg. 1956. november 7-én már fehér köpenyt viselve sebesült bajtársait mentette a VIII. kerületben a Blaha Lujza térnél. Ekkor egy szovjet katona egész sorozatot lőtt a vöröskeresztes karszalagos lányra. Halotti anyakönyvét a Péterfy Sándor utcai kórházban állították ki. Fejfáján mindössze ez áll: “Felejthetetlen egyetlen drága kicsi lányom Erikám, 1941. I. 6. – 1956. XI. 7.”

1989 óta emléktábla nem örökítette meg Szeles Erika  bátorságát, hősiességét, bajtársiasságát. 
Világszövetségünk Alapszabályának  II. fejezete az alábbi célokat fogalmazza meg tagjainknak:
5. pontja: "Hagyományaink az elesett vagy kivégzett bajtársaink emlékének megőrzése"
8. pontja: " Emléktáblák állítása, javaslattevés utcák, terek elnevezésére az elesett hőseink nevének megörökítésére."
9.pontja: "Az ifjúság hiteles tájékoztatása, 1956 nemzeti és világtörténelmi jelentőségű eseményeiről,...."

Alapszabályunk értelmében az emléktáblára javaslatot tett: Schrötter Tibor, Dr Petrasovits Anna,  Csigás Zoltán alelnökök,  és Máté András az 1956-os szabadságharcos fia, hogy Szeles Erika halálának évfordulójára a Világszövetségünk  emléktáblát állítson  az    akkori Köztársaság tér 4. szám alatt lévő Fővárosi Általános Leányiskola a mai Deák Diák Általános Iskola épületében.

Tisztelt Olvasónk!
Az emléktábla avató ünnepségről készült fotók és videó az alábbi linkekre kattintva megtekinthetők:

http://www.1956mszvsz.hu/szeles-erika-emlektablajanak-avatasa-20191107

http://www.1956mszvsz.hu/szovetsegunk-eletebol

(A fotókat Tóth Ákos Világszövetségünk munkatársa, a  videót Czakó Ignác és Tóth Kretencia Világszövetségünk tagjai készítették.)