Forradalom a medencében

Ausztráliában Melbourne-ben  tartották 1956. november 22-től december 8-ig a XVI. Nyári Olimpiai Játékokat.

Az olimpia történetében először történt meg, hogy bojkottal sújtotta - Svájc, Spanyolország és Hollandia - mert nem voltak hajlandók részt venni a Játékokban,és ezzel is tiltakozva a magyarországi szovjet  fegyveres beavatkozás ellen. Az októberi események miatt a magyarok kiutazás sem volt zökkenőmentes, mert a francia légitársaság gépei, nem mertek leszállni Budapesten, ezért a MÁVAUT-buszokkal Prágába utaztak a sportolók. Onnan elindulva még megálltak Isztambulban, Karacsiban és Szingapúron is, így végül eljutottak Ausztráliába. Sejthető, milyen fizikai és lelki állapotban érkeztek meg  az olimpiára sportolóink.

Az 1956-os  forradalom és szabadságharc történetének csupán kis szelete ez a mérkőzés, sporttörténelemnek viszont az egyik legemblematikusabb találkozója. A hatezres lelátón nyolcezer szurkoló szorongott, mondhatni, hogy a lelátó csurig megtelt, és legalább ugyanennyien az uszodán kívül ragadtak jegy híján. Az olimpiai játékok történetében olyan elkeseredett, könyörtelen vízilabda-mérkőzést még nem játszottak, mint amilyet 1956. december 6-án vívott egymás ellen a magyar és a szovjet csapat.  Egy dolog biztos volt: mindenki tudta, hogy ez több volt, mint vízilabda. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett küzdöttek egymással a  csapatok. Akkor mi nyertünk!

Még nem volt példa a sporttörténetében, hogy egy levert forradalom  válogatottja küzdjön az elnyomó hatalom válogatottjával, néhány héttel a véres események után. Mindezt úgy, hogy mindkét csapat aranyesélyes volt, így még a presztízs is tüzelte a feleket.

A magyar vízilabda válogatott az elődöntőben  Szovjetuniót 4:0 arányban megverte. A  negyedik gól után Valentine Prokopov könyökkel teljes erejű víz alatti ütést mért ellenfelére, de a mögé érkező Zádor Ervin arcát találta el, akinek a bőre felrepedt a szeme alatt. Zádor vére vörösre festette a medence vizét. Akkor ott nyolcezer szurkoló tüntet a Magyarország  szabadságharcának eltiprása és győztes sportolóink mellett. A szovjet játékosok csak rendőrök  sorfal között  tudták elhagyni a medencét.


Az Ervinről készült fotók az ’56-os magyar forradalom szimbólumává váltak.