GULAG-GUPVI

1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként csaknem 800 ezer embert hurcoltak el hazánkból a Szovjetunióba többéves kényszermunkára, illetve 5-25 éves száműzetésre. A magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján politikai foglyok és ártatlan, utcáról elhajtott emberek tízezrei kerültek GULAG- GUPVI rabtelepeire.

A túlélők első csoportja csaknem egy teljes évtizeddel később térhetett vissza Magyarországra a GULAG-GUPVI táborokból.  A Gulagot megjárt Rózsás János a következő módon írta le a politikai elítéltek visszatérését és hazai fogadtatását: „1953. november 25-én délelőtt történt az átadás-átvétel még a szovjet oldalon, Csap állomáson. Minden huzavona nélkül átolvastak minket név szerint a vagonokból a magyar nyomtávú síneken várakozó személykocsikba. Délben indult a szerelvény, a fegyvertelen kísérő orosz katonák leugráltak, és sapkájukkal integettek, szerencsés utat kívánva. A Tisza akkor még ideiglenes hídján óvatosan gördült át a vonatszerelvény. Megható percek következtek. A Himnuszt énekeltük, és elhatároztuk, hogy ha bárhol leszállásra szólítanak fel minket, megcsókoljuk a drága Magyarföldet…”
Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások szervezetének (Szorakész) elnöke, Menczer Erzsébet képviselő javaslatát elfogadva,  az Országgyűlés 2012. május 21-én határozott, hogy november 25-e legyen a Szovjetunióba hurcoltak emléknapja.
2019. november 25. Emléknap eseményei:
Az Országházban délelőtt megemlékezést és nemzetközi tudományos konferenciát tartottak. A Gupvi, Gulág – magyarok a szovjet lágerbirodalomban 1944/45 – 2019/20 címmel. A rendezvényen köszöntőt mondott Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvi kutató Nemzetközi Társaságának elnöke. A konferenciát Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára nyitotta meg. Nyitó előadást  Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója tartotta.

A központi megemlékezés délután az Óbudán felállított emlékműnél folytatódott. Világszövetségünk tagja is  kegyelettel emlékeztek meg az áldozatokról.

Emlékező beszédében Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke arról beszélt, hogy „az idők végezetéig kötelességünk emlékezni és emlékeztetni”.

Beszédet mondott Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. A kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai – jelentette ki az államtitkár a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából.

Kora este a ferencvárosi pályaudvaron a Málenkij robot-emlékhelynél tartott megemlékezésen, köszöntő beszédett mondott Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint megemlékező beszédet mondott Menczer Erzsébet a Szorakész elnöke.