Halottak napja: gyászol az ország

2020-ban egészen más még a halottak napja is. Valahogy még sötétebb, valahogy még komorabb és szomorúbb. Tegnap rekord számú koronavírusban elhunytat regisztráltak. Amíg nincs közeli ismerősünk, családtagunk a halottak között, addig ezek csak számok, utána a rideg valóság.

2020-ban halottak napján még több a gyászoló, még több az áldozat. Nemcsak a rég elhunyt nagymamák, nagypapák, nagynénik, nagybácsik, apukák, anyukák, testvérek és barátok emlékéért égnek a gyertyák, hanem mindenkiért, aki a közelmúltban és a napokban ment el. Nemcsak itthon, hanem az egész világon.

2020 valószínűleg úgy fog bevonulni a történelembe, mint a koronavírus okozta humanitárius katasztrófa. Néha, mintha csak külső szemlélők lennénk, és egy igaz történet alapján forgatott filmet néznénk csupán, máskor viszont nagyon is valóságos. Ez a jelenünk, ez az életünk, amit most élnünk kell. Maszkban. Kiszolgáltatottan. Tervezhetetlenül. Nap mint nap gyászoló lélekkel. Nem csoda, ha ez a halottak napja jobban szíven üt, mint máskor.

Még csak most jön az igazán borongós, sötét ősz és tél. A hideg. Legyünk egy kicsit türelmesebbek, megértőbbek és elnézőbbek embertársainkkal és saját magunkkal is. Mindenki másként éli meg ezt az évet, az elé gördülő akadályokat, a bezártságot, a maszkviselést, a halottak napi gyászt. Legyünk emberségesek!

forrás: PROAKTIVdirekt.com