Hűség, bátorság, kitartás

Örökérvényű igazság, hogy ütőképes Magyar Honvédség nélkül Magyarország nem lehet szuverén állam - közölte a honvédelmi miniszter a "170 éves a Magyar Honvédség" című programsorozat nyitórendezvényén, 2018. február 21-én, szerdán, a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta: nem sok nemzet van, amely olyan rövid idő alatt olyan erőt tudott volna felállítani, mint a Mészáros Lázár első hadügyminiszter irányításával 1848-ban felállított magyar hadsereg, amely a világ akkor egyik legerősebb haderejével, az osztrák haderővel szemben állt helyt.

A rendezvényen bemutatták az 1848-49-es és a monarchia korabeli, az I. és a II. világháborús, az '56-os forradalom, továbbá a jelenkor egyenruháit és fegyverzetét. Külön kiállították Mészáros Lázár személyes tárgyait, továbbá megnyitották azt az évforduló alkalmából szervezett vándorkiállítást is, amelyet az év folyamán országszerte több településre is elvisznek majd.

A Magyar Honvédség születésének 170. évfordulóján rendezett gálaesten a Nemzeti Színházban, Áder János államfő a honvédség főparancsnoka. „azt kívánta, hogy mindig legyenek, akik hivatásuknak választják a haza védelmét, és megszolgálják a beléjük vetett bizalmat.”…

A beszédek után a gálaest a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar műsorával folytatódott.

Világszövetségünk elnökségének tagjai is meghívást kaptak a programsorozat nyitó rendezvényére és az ezt követő gálaestre.