A Magyar Honvédelem Napja

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg Hentzi osztrák császári tábornok csapatától.

A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres erőiről. Az elmúlt évtizedekben, hazánkban többféle módon is sor került a fegyveres erők tagjai ünneplésére. 1940-ben kormányzói rendelet június 28-át jelölte ki Honvéd Nappá. A rendelet szerint a Honvéd Nap a „fegyveres erők ünnepe” a katonai szellem és hadsereg belső erejének ünnepélyes megnyilatkozása a nemzet színe előtt.

A Magyar Honvédség Napja. A 82/1992. (V. 14.) kormányrendelet értelmében 1992-től a Magyar Honvédelem Napja május 21.

A szabadságharc egyik legnagyobb honvédsikerének, Budavár 1849. május 21-ei visszafoglalásának emlékére emelt Dísz téri honvédszobornál tartottak megemlékezést és koszorúzást. Az eseményen – amelyen részt vett Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök is - Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott ünnepi beszédet

„A tiszteletadás mellett ez a nap honvédelmünk jelenének és jövőjének is ünnepe”– mondta Vargha Tamás honvédelmi

A parlamenti államtitkár beszéde és a kegyeleti imák után a tárca, a honvédségi és társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták a honvédemlékművet. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös koszorúját Vargha Tamás miniszterhelyettes és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök helyezte el.

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetség tagsága nevében koszorú helyezet el a Dísz téri honvédszobornál Dr. Sántha Gábor elnök, Csigás Zoltán alelnök és Szügyi István budai elnök.

A megemlékezés a Várban, a Fehérvári rondellán álló Görgey-szobornál koszorúzással folytatódott, majd az Esztergomi rondellán ért véget, ahol katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a hagyományőrzők ágyúlövéseivel.

A honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium május 18-án, pénteken a Fiumei úti sírkertben lévő Görgey-sírnál. Az eseményen részt vett Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök is. A Görgey-síremléknél a honvédelmi tárca, a honvédségi és társadalmi szervezetek, valamint a Görgey-család képviselői emlékeztek. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök és Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője helyezett el koszorút.