Magyar hősök emlékünnepe


Magyar Hősök Napja, 2021. május 30.       (fotó: Tereki Krisztián)

Tisztelt Bajtársak!

Az első világháború idején 1917-ben a magyar országgyűlés törvénybe iktatta a hősökre való emlékezést, 1924-ben az országgyűlés pedig kimondta: "május hónapjának utolsó vasárnapját … a magyar nemzet hősi halottjaink szenteli" Az ország, a nemzet emlékezett, iskolák, szövetségek tartottak megemlékező ünnepségeket, zászlókkal adtak tiszteletet, koszorúkat helyeztek el, emlékezve Doberdo, Prsemysl, vagy éppen a Kárpátok gerincén hősi halált halt magyarokra.
1945 után ezen nemes ünnepet is eltörölte a kommunista rendszer, ily módon is igyekeztek felejtetni magyarságunkat, dicső múltunkat.
2001-ben az országgyűlés kibővítette a 24-es törvényt: "akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért"
A törvény napjainkban is él. Úgy gondoljuk, meggyőződésünk, hogy ezekhez a gondolatokhoz, annak éltetéséhez nem törvény kell, ez bennünk él. Szervezeteink tagjai között napjainkban is sokan vannak, akik éltetik a hősök emlékét.  Mi képviseljük, visszük tovább a Corvin köz a Tűzoltó utca, Széna tér, Juta dob, '56-os sortüzek áldozatainak vagy éppen a Mecsekben harcolók szellemét.

Azt kérjük szervezeteink Elnökeitől, hogy lehetőségeiken belül, a járvány szabályait betartva szorgalmazzák tagjaikat, hogy környezetükben szóljanak és emlékezzenek a magyar hősökre, helyezzenek el egy szál virágot a lakóhelyükön állított hősi emlékművek, ötvenhat hőseinek tábláinál.

Előre is köszönjük!

Világszövetség elnöksége nevében:
Dr. Petrasovits Anna,  Schrötter Tibor, Szentiványi György, Csigás Zoltán alelnökök