Megemlékezés Lengyelországban

Közös úton a lengyelekkel.

Krakkó a lengyel nemzeti öntudat jelképe.

Kevés hely van a világon, ahol olyan lelkesedéssel fogadnának minket, magyarokat, mint Lengyelországban. Persze nincs ebben semmi különös, népeinket ezeréves barátság köti össze. Immár ötödik éve a CÖF  lengyel barátainkkal együtt tiszteleg 1918. november 11- e emléke előtt.

Civil Összefogás Fórumnak meghívásának köszönhetően, utaztunk ki a Lengyel Függetlenség Ünnepségre.

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetség tagjai közül Csigás Zoltán alelnök Nagy Judit számvizsgáló bizottság elnöke, Dubicsné Oláh Irma elnökségi tag és Csigás Zoltáné tagunk vett részt a megemlékezéseken.

Az ünnepség előestéjén november 10-én, a CÖF buszával érkeztek Krakkóba a magyarok Miskolcról, Kőszegről, Zalaegerszegről és Budapestről.

Megérkezésünk után elindultunk a Wawel-várdomb lábánál található Nemzeti Memória Kereszthez. A magyar küldöttség tagjai a feszületnél találkoztunk az ott várakozó lengyel barátainkkal A megemlékeztünk a 2010. április 10. szmolenszki légi-katasztrófáról, Lech Kaczynski külön gépe amellyel a lengyel állami delegáció a katyini vérengzés 70. évfordulóját ment és máig tisztázatlan körülmények között lezuhant, és a 1940-ben elkövetett katyini vérengzés áldozataira emlékeztünk.

A Katyin kereszt lábánál a lengyel katonák, a smolenski légi katasztrófa áldozatainak emlékére koszorúk elhelyezésére került sor. Itt a magyar delegáció vezetője, Kiszely Zoltán politológus beszédében arra emlékeztetett, a mai lengyeleknek és magyaroknak más kihívásokkal kell szembesülniük, azonban a cél most is nemzeteink szuverenitása és a keresztény Európa védelme. „Csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezért vagyunk mi is itt, ezért értjük meg félszavakból is egymást. Nem akarunk sem orosz, sem német dominanciát! Nem akarjuk brüsszeli bürokraták diktátumait elfogadni, akik nagyszámú idegen népességet és rossz élelmiszereket erőltetnek ránk, de cserébe fiataljainkat és pénzünket elszívnák Nyugatra”- fogalmazott. A megemlékezések végén a magyarokat köszöntve fölcsendült a magyar himnusz, amit a lengyelek is közösen énekeltünk.

Másnap ugyancsak a katyni kereszttől indult az a menet, amelynek soraiban a több mint kétszázötven fős magyar küldöttség is vonult a lengyel ünneplőkkel. A Krakkó főterére magyar zászlókkal tartó csoportot útjuk során tapssal és integetéssel köszöntötték a lengyelek. Itt részei voltunk a Posztócsarnoknál tartott ünnepi eseményeknek. Aki kedvet érzet az beállhatott lengyel nemzeti táncot a krakowiakot párjával táncolni.

A Wawel Székesegyházban bemutatott szentmisére délután folyamán érkezett a városba Beata Szydlo lengyel miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a delegációnkból többen is részvettek a szentmisén.

Hazafelé jövet az ezeréves határon, Orovkonál megálltunk a templom megtekintése után a plébános áldásával folytattuk utunkat Hazafelé.

Képek megtekinthetők:

http://www.1956mszvsz.hu/megemlekezes-lengyelorszagban-2017-november-10-12