Megváltozik a Vértanúk tere

A Vértanúk terének rehabilitációja, melynek során „a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot” fogják visszaállítani. Az 1996-ban itt felavatott Nagy Imre-szobrot áthelyezték a Jászai Mari térre, és visszaépítik az 1918-1919-es esztendők – korabeli hírlapi kifejezéssel: a vörös rém – vértanúinak emlékművét.

A Nemzet Vértanúinak emlékműve képeslapon. A Parlament felé néző oldalon a Magyarországot megszemélyesítő Hungária alakja, fején a magyar Szent Koronával, háttérben a Vecsey utca. 
Nemzeti Vértanúk emlékművel, amely Füredi Richárd szobrászművész és Kismarty-Lechner Jenő építész alkotása volt.
(Forrás: FSZEK Budapest-képarchívum)

Nemzeti Vértanúk emlékműve
(részlet)

Milyen is volt ez az emlékmű, amelyet a kor kiváló művészei alkottak meg? Régi fényképeken láthatjuk, hogy lépcsőkön álló tagolt pillér, posztamensként egy kőszarkofágot hordozott. Előtte a Parlament felé néző oldalán méltóságteljesen áll a Magyarországot megszemélyesítő Hungária alakja, fején a magyar Szent Koronával. A másfélszeres életnagyságú szobor talapzatán olvasható „A nemzet vértanúinak 1918-1919” . A másik végén egy sárkánnyal küzdő meztelen férfi alakja kapott helyet és itt is volt egy rövid felirat. „A Fehér Ház kezdeményezésére kegyelettel emelte a magyar nemzet”. A talapzat oldalán 497 név volt olvasható, azoknak a nevei, „akik 1918-19-ben a bolsevizmus áldozatai lettek” ahogyan egy korabeli újság beszámolójában olvasható. A művet 1936. augusztus 6-án avatták fel, a „kommün bukásának emlékezetes napján”.

forrás: Ludmann Mihály