Méltó zárása az emléknapnak


Rike Schmid, Gera Marina és Diego Klattenhoff a 47. Nemzetközi Emmy-gálán  FORRÁS: GETTY
Magyar győzelem született a Nemzetközi Emmy-díj gálán.

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást ebben a rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.
Bár szokás Gulág-filmnek nevezni, valójában az Örök tél egy Gupvi-táborban játszódik. A különbség, hogy ide politikai foglyok helyett hadifoglyokat és internáltakat hurcoltak a szovjetek. A megszállt területek németsége kollektív bűnösnek számított, akiket „málenkij robot” címen összegyűjtöttek és jóvátételként dolgoztattak – ideológiai okok helyett itt a gazdaságiak domináltak. De mivel az Örök tél általánosságban állít emléket a szovjet munkatáborok áldozatainak, ez a megkülönböztetés másodlagos; ugyanakkor így talán még könnyebb is azonosulni a történet hőseivel, hiszen tökéletesen ártatlan, apolitikus, civil nők.
Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán gratulált Magyarország első Emmy-díjazottjának, Gera Marinának, aki az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat.
Dömötör Csaba államtitkár Facebook- bejegyzésben gratulált a díjazottnak. Azt írta: Gera Marina a tévéfilmek Oscarját nyerte el a Gulág áldozatainak emléket állító filmben alakított főszerepéért.

A díj elnyerése is történelmi, de a művésznő azon tettét is bátran nevezhetjük annak, hogy az elhurcoltak emlékének ajánlotta fel azt! Köszönet érte! Ezzel az egész világot tanította.
 

Amikor megnéztem a filmet, még nem tudtam, hogy ez egy Emmy díjas film lesz....
Döbbenetes, felkavaró....tragikus…
Mindenkinek ajánlom!
Nézzék meg!
Végre megemlékeztek a Gulágra elhurcoltakról is,


A film az alábbi linken érhető el: 
https://mediaklikk.hu/video/orok-tel/