Nemzeti Gyásznap 2017. november 4.

Katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 61. évfordulóján, szombaton reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbocon marad a nemzeti gyásznapon. A központi rendezvények a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél folytatódtak, ahol Ughy Attila polgármester és Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Különös, kegyetlen játéka a sorsnak, hogy a nemzeti gyásznapon az életet éltetjük – mondotta a Hargita téren, november 4-én megtartott megemlékezésen Ughy Attila polgármester. – A Hargita téri emlékmű, a kőre felvésett több mint kétezer mártírnév ugyanis azokra a napokra emlékeztet bennünket, amikor a magyar nemzet jobban akart élni. Hogy ezért halni kellett, az a történelem legigazságtalanabb döntései közé tartozik. S hogy később a halálról hallgatni kellett, az a történelem legmocskosabb fejezetei közé tartozik – hangsúlyozta a polgármester

 

 

Kucsák László, a XVIII. kerület országgyűlési képviselője a világon páratlan szabadságharcnak nevezte az 1956-os fejleményeket. Megemlékezett a kerület legtragikusabb 1956-os eseményéről, ami a Fröhling-pékségnél történt. Legalább háromszázan álltak sorban kenyérért, amikor két szovjet tanklövedék becsapódása rázta meg a környéket. Az egyik a sorban állók mellett lévő villanypóznát találta el, és szörnyű pusztítást végzett. A repeszek 21 halálos áldozatot követeltek, és sokan megsérültek. A legfiatalabb áldozat tizenhárom, a legidősebb nyolcvanegy éves volt.

A Hargita téren Áder János köztársasági elnök képviseletében Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök nevében Dömötör Csaba államtitkár, az Országgyűlés elnöke, Kövér László nevében Latorcai János alelnök helyezett el koszorút az emlékműnél. Koszorúval rótták le kegyeletüket Pestszentőrinc-Pestszentimre vezetői, pártok és civil szervezetek képviselői. Világszövetségünk nevében Csigás Zoltán alelnök és Szentiványi György pesti elnök helyezett el koszorút az emlékműnél.

A megemlékezés zárásaként Fröhling-pékségnél meghaltak nevének elhangzása után egy-egy cipót helyeztek az emlékmű előtt elhelyezett kosárba.

A megemlékezés résztvevői is egy cipót kaptak, hogy ne felejtsék és emlékezzenek az 1956 novemberében a pékség előtt kenyérért sorban állókra, akik szovjet tank által leadott gyilkos sortüzének áldozatai lettek.