Párizsban is megemlékeztek

A Diadalív alatt emlékeztek meg Párizsban az 1956-os magyar forradalomról

A Diadalív alatt, az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek meg hagyományosan Párizsban magyarok és franciák az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulójáról.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága koszorúzási ünnepségének kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke, Károlyi György nagykövet és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Sujánszky Jenő bizottsági elnöknek ezért a megemlékezést követően a párizsi magyar nagykövetségen Károlyi György nagykövet átadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönő levelét.

Forrás: internet