Szentmise és megemlékezés a doni hősökről

A Honvédelmi Minisztérium meghívására, Világszövetségünket több bajtársunk képviselte a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából délután a budai várban, a Mátyás-templomban megtartott szentmisén, amelyet Bíró László püspök, katonai ordinárius celebrált.

Közös imádsággal emlékeztünk meg az elesett hősi halottakról, magyar munkaszolgálatosokról és katonákról.

A Szentmise után a Kapisztrán téren, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál Vargha Tamás parlamenti államtitkár mondott beszédet. „Nem igaz az a negatív legenda, mely szerint a 2. hadsereget abban a tudatban állították össze, hogy úgysem fog visszatérni.” mondta a 2. hadsereg hőseire és drámai veszteségeire emlékezve a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A megemlékezés keretében az ünnepség résztvevői koszorúkat helyeztek el. A Szabadságharcosokért Közalapítvány koszorúját Dr. Sántha Gábor Világszövetségünk elnöke helyezte el. Gyertyákat gyújtottunk a hősök emlékére, az egyes alakulatokat bemutató úgynevezett emlékpontoknál is, amelyeket a múzeum előtt, a Kapisztrán téren állítottak fel. Gyertyagyújtással és főhajtással tisztelegtünk a hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emléke előtt.