Történelmi magyar filmes világsiker

Gera Marina első magyar színművészként Nemzetközi Emmy-díjat kapott a Szász Attila rendezte Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. A fiatal színésznő a díjat mindazon áldozatok emlékének ajánlotta, akik a szovjetunióban szenvedtek.

Az Örök tél nemzeti traumánk, a „málenkij robot” borzalmait mutatja be, amely címszó alatt a legújabb kutatások szerint 1944 szeptemberétől közel egy millió embert hurcoltak el hazánkból szovjet kényszermunka táborokba. A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, Havasi János Lánykák az idő eljárt című novellája alapján, akinek édesanyja a Donyec-medencében volt kényszermunkán, így hiteles forrásként szolgált a műhöz.

Gera Marina a filmben egy elhurcolt nőt alakít, akit elszakítanak gyermekétől és egy szovjet lágerbe visznek. Az ő szemszögén keresztül ismerhetjük meg a táborok borzalmas körülményeit, a reménytelenséget és a mindennapos lelki és fizikai szenvedést.
A színésznővel a díjátadó előtti napokban készített interjút Világszövetségünk tagja, Nagy Mátyás, aki Lámpás című lapunknál kezdte újságírói pályáját, jelenleg pedig a Magyar Nemzetbe és számos megyei napilapba publikál.

Az interjú az alábbi linken érhető el: 
https://www.delmagyar.hu/kultura/hazai-kultura/gera-marina-hazamat-kepviselem-az-emmy-dij-atadasan-4748547/?fbclid=IwAR1myzqk0Wh-2KZ6xPNonIpRMHgClnM_ukVMxS_fpNabnngnmy6dZLKUsfI